FIFA vrea să încadreze „până în vară” activitatea agenţilor

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) vizează adoptarea „până în vara anului 2021” a unui set de reguli care să încadreze transferurile de jucători, prin stabilirea unei licenţe pentru agenţi, plafonând astfel comisioanele lor şi limitând în acelaşi timp conflictele de interese, a anunţat, joi, forul internaţional, citat de AFP.

Angajat în 2018, acest proiect cu mari implicaţii financiare ar urma să fie aprobat cu ocazia unui vot al Congresului instanţei fotbalului „înainte de vară”, pentru intrarea în vigoare în „septembrie 2021”, a detaliat într-o videoconferinţă directorul juridic al FIFA, Emilio Garcia.

FIFA, care susţine că doreşte „îmbunătăţirea transparenţei şi protejarea jucătorilor”, vrea să revină asupra neregulilor din piaţa de transferuri generate de eliminarea în 2015 a licenţei de agent de jucător, o măsură luată de fostul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, care a stârnit numeroase scandaluri.

Ca urmare a înmulţirii intermediarilor cu competenţe discutabile, FIFA vrea reintroducerea unei autorizaţii de exercitare a acestei activităţi, supusă unui examen iniţial organizat de forul mondial şi apoi „cursuri” de formare anuale. Candidaţii vor trebui să prezinte o recomandare profesională şi să nu fi fost condamnaţi pentru fapte de corupţie, spălare de bani, fraudă fiscală, abuzuri sexuale sau hărţuire.

De asemenea, comisioanele acestora vor fi plafonate la 6 la sută în total din salariul contractat de un jucător, sau la 10 la sută din valoarea transferului dacă agentul este plătit de clubul vânzător. Scopul este acela de a se evita sume precum cele din transferul lui Paul Pogba de la Juventus la Manchester United în 2016, pentru care agentul său Mino Raiola a încasat 49 milioane euro din trei părţi, conform dezvăluirilor din Football Leaks.
AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.