Ciclism: Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step), victima unui grav accident, în cantonament cu lotul echipei

Ciclism: Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step), victima unui grav accident, în cantonament cu lotul echipei

Olandezul Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step), victima unei accident grav anul trecut în Turul Poloniei, s-a deplasat cu restul echipei în cantonamentul de la Alicante (Spania), şi speră să revină cât mai curând în competiţiile profesioniste, scrie EFE.

Jakobsen, în vârstă de 24 de ani, a reluat antrenamentele pe bicicletă de câteva săptămâni, deşi îşi continuă reabilitarea treptat. Încă nu ştie când va putea participa din nou la competiţii dar crede că din februarie, după ce va suferi o nouă operaţie, să poată anunţa planurile de viitor.

”Procesul este lent, dar mă simt tot mai mult ca un ciclist profesionist. Întreaga echipă a fost alături de mine, este o mare motivaţie. În februarie va trebui să mai trec printr-o operaţie şi apoi vom vedea ce va fi. Dacă există complicaţii, recuperarea poate dura mai mult”, a spus Jakobsen.

El a adăugat că accidentarea din Turul Poloniei a fost cea mai gravă experienţă din viaţa sa. ”Acum, să fiu aici, cu echipa, mă bucură enorm. Suntem ca o mare familie”, a punctat Jakobsen.

În noiembrie anul trecut, Fabio Jakobsen anunţa că îl va da în judecată pe compatriotul său Dylan Groenewegen, din cauza căruia a suferit răni foarte grave în ediţia 2020 a Turului Poloniei.

Groenewegen a fost suspendat de Uniunea Ciclistă Internaţională (UCI) pe o perioadă de nouă luni, pentru manevra sa periculoasă care a generat căderea lui Jakobsen.

Pe 5 august, Groenewegen l-a împins pe Jakobsen în barierele de protecţie de pe marginea şoselei, în plină viteză, în timpul sprintului final al primei etape a Turului Poloniei, provocând o căzătură colectivă.

În urma rănilor foarte grave pe care le-a suferit, Jakobsen a fost plasat în comă artificială timp de două zile, fiind necesară şi o intervenţie chirurgicală la cap, care a durat cinci ore.

Managerul echipei Deceuninck-QuickStep, Patrick Lefevere, a anunţat că a depus plângere împotriva lui Groenewegen şi că la fel va proceda Jakobsen.

„În săptămâna în care a avut loc incidentul, noi am depus plângere la tribunalul polonez. Nu puteam lăsa lucrurile aşa. Am suferit prejudicii importante. L-am pierdut pe sprinterul meu pe care trebuie să-l plătesc, fără să mai vorbesc de aspectul uman în această afacere”, a precizat atunci Lefevere.

„Aşteptăm să vedem cum vom merge lucrurile şi sper că vom continua să investim în siguranţa în ciclism”, a spus Lefevere.

Accidentul lui Jakobsen s-a produs la exact un an de la moartea tinerei speranţe a ciclismului belgian Bjorg Lambrecht (22 ani), care a încetat din viaţă după ce a căzut şi s-a lovit de o structură de beton de pe marginea şoselei, tot în timpul Turului Poloniei.

Groenewegen, care a suferit la rândul său o fractură de claviculă în urma căzăturii, va putea reveni în competiţie cu ocazia viitoarei ediţii a Turului Italiei, care va debuta pe 8 mai 2021, în condiţiile în care sancţiunea sa este calculată începând de la data incidentului. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published.